REPÜLŐTÉRI LELKÉSZSÉG

Úti áldás
az önkéntes orvoscsoportra
Adomány
szállítása Irakba
20
ÉVES SZOLGÁLAT
500
ELMONDOTT KÁPOLNAI IMÁDSÁG
73000
LÁTOGATÓ A KÁPOLNÁBAN
29200
ÓRA LELKÉSZI SZOLGÁLAT
heti áhítat

„Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek útjára, és nem ül a csúfolódók székére.”

(Zsolt 1,1)

- Dr. Krasznai Andrea -

„Maga az Úr megy előtted, ő lesz veled. Nem hagy el téged, és nem marad el tőled. Ne félj hát, és ne rettegj!”

(5Móz 31,8)

  A budapesti légikikötő a világ nagy útkereszteződéseinek egyike. Civilizációk találkozóhelye, izmusok, ideológiák, igazságmegnyilvánulások interkulturális közege. Poszt-posztmodern világunk útveszejtő tanításainak kakofóniájában, a Dona nobis pacem (Adj nekünk békét) ökumenikus kápolna puszta léte – benne a kereszttel – megállásra, elgondolkodásra, befelé, felfelé tekintésre késztet. Sokan betérnek a „lelki oázisba” – utasok, várakozók, látogatók, alkalmazottak.
A repülés előtti különös lelkiállapotban a légi úton közlekedők lélekben felfelé kapaszkodnak, fogékonyabbak az odafenn valókra. Az ég és föld közöttiségtől való félelemben, az emberekben tudatosul, hogy tízezer méter magasan ki kell engedniük kezükből életük kormánykerekét. Létük történéseit gyakran más összefüggésben látják, számolnak az elmúlás lehetőségével. Megnyílnak. Beszélnek úti céljukról, az értékekről, amelyek mentén rendezik életüket, gyermekkori emlékeikről, első imádságélményükről, családi életükről, munkahelyi konfliktusaikról, pénzügyi nehézségeikről – mindenről. Egyfajta számadást végezve, szabadulni igyekeznek a lelki batyutól. Ha mérni lehetne mindazt, ami nyom és nyomaszt bennünket, egy-egy gép túlterheltség vagy egyensúlyvesztés következtében fel sem szállhatna.
A repülés dinamikusan fejlődő világában – ahol az utazók száma megközelíti a tizenötmilliót – azért vagyunk, hogy a légi utakon közlekedőket, égi útjukon segítsük. Az odafigyelés, a meghallgatás (listening ministry, laying on of ears), a lelkek gondozásának szolgálata ez.
Zarándokcsoportokat fogadok, keresztelek, (kereszteltem repülőgépet is), esketek… Az egyik légitársaság igazgatója azt kérte, mivel élete a repülésről szól, ezért a házasságkötése is kapcsolódjon hozzá. A szertartást a 2A terminál tetőteraszán tartottuk meg.
A Központi Református Kórus karácsonyi és nagyheti koncerttel örvendeztette meg az utazóközönséget. A galériaszintről, a kápolna előtti folyosóról énekelték be az utascsarnokot.
Az emberek kimondva, kimondatlanul vagy vendégkönyvi bejegyzéssel kérnek segítséget. Beírókönyveink telerótt és -rajzolt üzenőfüzetek: embernek, Istennek.

Húsz éve teljesítek szolgálatot református lelkészként a magyar polgári légiközlekedés fellegvárában, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren (Ferihegyen). Első nőként és első kelet-európaiként voltam elnöke a nagy múltú Repülőtéri Lelkészek Nemzetközi Szövetségének (International Association of Civil Aviation Chaplains), amely a világ 179 repülőtéri lelkészségének ernyőszervezete.
Másoddiplomám Európai Unió-szakértő, a történelemtudományok doktora vagyok. Biztonságpolitikai témakörben írt disszertációm címe: 2001. szeptember 11-e nemzetközi összefüggései.
Örömmel hívom, hogy látogasson el a kápolnába, amely a 2B terminálon, a galériaszinten található.

Még több

GONDOLATOK A VENDÉGKÖNYVÜNKBŐL

Drága Uram! Az anyukám izgul, le ne zuhanjon a gép, mert most más légitársasággal megyünk, és ebben nem bízik. Mutasd meg neki, hogy minden rendben lesz.
— Sz. Boglárka —
Az ég a bátrakat szereti.
— Puma repülőszázad —
Bocsáss meg nekem Uram!
— Egy légionárius —
Istenem, köszönöm, amit eddig értem tettél, köszönöm, hogy irányítod az életemet, és ilyen jó szülőket adtál nekem. Vigyázz rájuk, kérlek.
— Andrea —
Bár mi most nem utazunk sehová, de kívánjuk, mindenkinek hogy az Úr segítségével megtalálja élete célját, és boldog legyen! Mindenkinek nagyon jó utat kívánunk!
— Dani és Rita —
De jó a léleknek megpihenni itt. Köszönet mindenkinek, aki lehetővé tette.
— B. Georgina —

KÖSZÖNJÜK

Partnereink

SEGÍTSÉGÉT ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT